- 1 kati daging - dihiris dan direbus dengan kicap (air rebusan jangan dibuang)
- 1/2 cawan kicap manis (kicap kipas udang)
- 3 sudu besar cili kering kisar (kalau nak pedas lagi, boleh tambah)
- Bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga
- Asam keping
- 3 sudu besar jintan manis*
- 3 sudu besar jintan putih*
- 3 ulas bawang putih*
- 4 ulas bawang merah*
- halia* (* dikisar - sebhgan digaul dengan daging dan lebihan untuk tumis)
Cara-Membuatnya:
- Daging direbus dengan kicap. Air rebusan jangan terlalu banyak sebab daging keluarkan air
- Bila daging dah empuk, toskan dan gaulkan dengan sedikit bahan kisar dan goreng sikit.
- Ketepikan daging tadi dan tumis pula bahan kisar lebihan tadi.
- Masukkan cili kering kisar dan kacau sebati.
- Masukkan pula air rebusan tadi dan juga daging dan gaul rata.
- Masukkan asam keping, bunga lawang, kulit kau manis dan buah pelaga.
- Masukkan kicap jika nak nampak lebih hitam lagi.
- Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat.
- Bolehlah diangkat dan dihidang dengan nasi putih atau nasi minyak.
Sumber: Qistinas
No comments:
Post a Comment