Satu bungkus mi kuning (mi basah)
Sedikit daging lembu (di hiris)
Sedikit daging ayam (di hiris)
5 ekor udang basah (agak agak laa)
Sedikit taugeh
10 biji cili kering di kisar (nak pedas lebihkan lah)
1 ulas bawang putih – diketuk
1 mangkuk stok ayam
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kicap cair
Sedikit kacang tanah – ditumbuk
1 biji limau kasturi
Telur ayam
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang
Bunga jagung, bunga gobis, buah tomato belah empat...
Sedikit tepung jagung untuk pekatkan kuah...
Minyak masak, garam & gula pasir
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak masak dalam kuali, tumiskan bawang putih dan cili kisar.
- Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, garam dan gula pasir. Biarkan merenih...
- Masukkan stok ayam dan biarkan mendidih...
- Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, daging, daging ayam dan sawi
- Apabila mendidih, pecahkan telur dan biarkan hingga telur keras.
- Masukkan mi dan semua sayuran...
- Akhir sekali masukkan sikit tepung jagung yang siap dibancuh untuk pekatkan kuah.
- Tutupkan api.
- Hidangkan bersama hirisan cili merah, daun bawang, daun sup dan limau kasturi.
No comments:
Post a Comment