Bahan-Bahan Nasi:
1. 5 cawan* beras basmathi (or Beras Puteri)
2. 1 cawan ghee (minyak sapi)
3. 1 sudu teh buah pelaga
4. 1 inci kayu manis
5. 5 bunga lawang
6. 1 sudu teh jintan manis
7. setengah sudu teh koma koma (saffron)
8. 6 ulas bawang putih -hiris halus
9. 10 ulas bawang merah - hiris halus
10. 1 inci halia - hiris halus
11. 5 sudu makan rempah beriyani (pes)
12. Segenggam gajus
13. Segenggam raisins
14. 5 cawan air
15. Garam secukup rasa
(*cawan = cawan kopi)
Cara Membuatnya:
1. Pijarkan minyak sapi
2. Tumiskan bahan hiris beserta buah pelaga,kayu manis,bunga lawang dan jintan manis sampai berbau harum
3. Masukkan rempah beriyani dan biar sehingga naik bau
4. Seterusnya masukkan beras dan kacau rata
5. Masukkan air sehingga menutup paras beras dan kacau rata
6. Masukkan saffron, gula dan garam, kacau rata
7. Kecilkan api. Masak beras sehingga separa masak
Bahan-Bahan Lauk:
1. 1 kilo daging batang pinang, potong anggaran 6×6x5 cm
2. 5 biji kentang (belah dua)
3. 8 biji telur rebus keras
4. Setengah cawan ghee (minyak sapi)
5. 1 sudu teh buah pelaga
6. 1 inci kayu manis
7. 5 bunga lawang
8. 1 sudu teh jintan manis
9. 2 biji bawang besar (yang kuning), hiris
10. 5 ulas bawang putih - kisar
11. 10 ulas bawang merah - kisar
12. 1 inci halia - kisar
13. 6 sudu makan rempah beriyani (pes)
14. Segenggam gajus
15. Segenggam raisins
16. Air - cover daging + 1 - 2 cawan extra
17. Tairu (perahkan 2 biji limau nipis ke dalam 1 gelas susu dan biarkan 15 minit)/1 cawan yoghurt
18. Garam secukup rasa
19. 1 atau 2 sudu makan tomato puri
Cara Membuatnya:
1. Pijarkan minyak sapi, tumiskan bawang besar, bahan kisar dan semua rempah campak (kulit kayu manis etc) hingga naik bau
2. Masukkan pes beriyani dan biar terbit minyak
3. Masukkan daging dan kentang dan air (1 inci atas paras daging & kentang). Didihkan.
4. Kecilkan api dan masak hingga daging empuk
5. Masukkan bahan bahan lain dan 3 - 4 cawan air lagi. Kacau rata.
Now this is where the name “Gam” comes in
Peralatan:
1. Alat kukusan
2. Kain muslin, untuk mengalas kukusan
3. Kain kapas yang agak panjang (3 meter)
4. Kanji/perekat (masak tepung kanji)
Cara Membuatnya:
1. Masukkan lauk yang separa masak kedalam periuk kukusan (tempat yang selalunya kita bubuh air). Tambahkan anggaran secawan air jika perlu dan gaul rata.
2. Alaskan periuk mengukus dengan kain muslin (buat 3 layers)
3. Masukkan nasi yang separuh masak ke dalam bekas kukusan
4. Tutupkan pengukus, Letak periuk mengukus atas periuk kukusan yang berisi lauk
5. Celupkan kain kapas dengan kanji
6. Lilitkan kain tersebut pada bahagian di antara periuk dengan pengukus. Pastikan iktannya agak kejap. No steam should be able to escape.
7. Letak atas api yang perlahan
8. Masak sehingga lebih kurang 1 jam
9. Buka lilitan dan buka tutup pengukus
10. Dengan menggunakan garpu, gemburkan nasi yang sepatutnya sudah masak by now.
11. Kalau nasi masih belum masak, ulangi proses kukusan.Tambah air untuk lauk jika perlu.
Sumber: WanitaNiaga
Klik Sini >> Perabot Tadika & Taska Terkini 2017 .
Penghantaran dibuat hanya ke Kuala Lumpur, Selangor & Sekitarnya sahaja dengan minimum order RM1,000. Klik Sini untuk maklumat lanjut.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Products of Little Puteri meets the requirements of
International Safety Standard;
1. Made from quality material
2. Using non-toxic paint
3. Not result in skin allergies
4. Latest design and safe to use
5. Durable and easy to clean
---------------------------------------------------------------------------------------------
Wednesday, September 14
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment