4 cawan beras basmati ( sy guna beras basmathi Kashmir, Beras faizah )
5 cawan air
2 kiub ayam
2 helai daun pandan
pewarna merah, kuning dan hijau ( sy guna warna oren )
5 cawan air
2 kiub ayam
2 helai daun pandan
pewarna merah, kuning dan hijau ( sy guna warna oren )
Bahan-Bahan Tumis:
1/2 inci halia
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan-Bahan Hias:
bawang goreng
kismis
kismis
Cara Membuatnya:
1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
4. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
6. Masaklah nasi sehingga masak
7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan.
8. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
9. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka.
2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
4. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
6. Masaklah nasi sehingga masak
7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan.
8. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
9. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka.
Sumber: PotretKasih
No comments:
Post a Comment