Bahan-Bahan:
- Untuk meatballs
- 500 gm daging lembu kisar
- 1/2 teaspoon serbuk jintan manis
- 1/2 teaspoon serbuk ketumbar
- 1/2 teaspoon serbuk cili
- 2 genggam breadcrumbs
- 1 telur
- 1 tablespoon daun oregano kering/fresh
- 1 tablespoon daun rosemarry dicincang - xde
- garam
- 1 teaspoon serbuk blackpepper
- Untuk tomato sos
- 1 tin tomato cincang
- 1 biji bawang besar di cincang
- 1 bawang putih dicincang
- 1 teaspoon daun oregano kering
- garam
- Untuk dibakar
- mozarella cheese
- grated parmesan
Cara-Membuatnya:
- Sediakan meatballs: Campur semua bahan dalam bekas besar. Gaul sebati. Bentuk2 kan meatballs sebesar bola
- Sediakan sos tomato: Panaskan sedikit minyak dlm kuali/periuk. Goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan tomato, oregano dan garam. Gaul sebati dan biarkan mendidih. Tutup api.
- Pindahkan sos tomato ke dalam bekas yang sesuai untuk di masukkan dalam oven. Susun meatballs di dalam sos tomato tersebut dan taburkan mozarella dan grated parmesan cheese di atasnya. Bakar pada suhu 220′C selama lebih kurang 15 minit atau sehingga bahagian atas nya bewarna kekuningan. Siap
- *Saya letak spaghetti dulu pastu curah sos tomato, susun meatballs, tabur mozarella dan grated parmesan kemudian bakar suhu 220C selama 20 minit.
No comments:
Post a Comment