Little Puteri ~ Pembekal Perabot Tadika, Taska & Pra Sekolah.

Klik Sini >> Perabot Tadika & Taska Terkini 2017 .

Penghantaran dibuat hanya ke Kuala Lumpur, Selangor & Sekitarnya sahaja dengan minimum order RM1,000. Klik Sini untuk maklumat lanjut.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Products of Little Puteri meets the requirements of

International Safety Standard;

1. Made from quality material

2. Using non-toxic paint

3. Not result in skin allergies

4. Latest design and safe to use

5. Durable and easy to clean

---------------------------------------------------------------------------------------------

Wednesday, September 14

Resepi Mee Kari Kerang

Bahan - Bahan:

1 kg mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng
Isi ayam ( disiat2 ) – kali ni tak letak

Bahan Hiris:

Tauhu (di goreng)
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi/limau nipis


Bahan Kuah:

1 kg Kerang  atau lebih ( lebih banyak kerang lebih sedap )
1 paket chicken ball
1 paket fish cake (potong nipis)
2 sudu besar cili kisar – ( saya ganti ngan 2 sudu makan serbuk cili kmd di campur dgn serbuk kari )
3 sudu besar rempah kari dibancuh dgn sedikit air
1/2 -1 cawan udang hidup kisar
2 cawan stok Udang ( kepala dan kulit udang di tumbuk dan ambil airnya )
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
2  keping asam gelugur ( ikut saiz )
minyak
garam

Bahan kisar
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cawan udang kering ( di rendam )

Cara Membuatnya:

1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan kerang, fish cake, udang kisar dan fish ball, stok udang dan santan. Renehkan sehingga naik minyak.
3. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasa.
4. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

Sumber: PotretKasih

No comments:

Post a Comment